RDS-TMC přijímač

Funkce TMC v navigacích TomTom.

Re: RDS-TMC přijímač

Postby jeenik on 11.2.2012, 9:20

Rozhodl jsem se, že ho koupím a vyzkouším, pokud nepůjde, tak snad ho někdo koupí.... V pondělí jdu pro něj.
jeenik
 
Posts: 7
Joined: 2.2.2006, 18:58

Re: RDS-TMC přijímač

Postby Don_Chicho on 12.2.2012, 21:20

Mám TMC už pár let, události nabíhají poměrně rychle, příjem mám velice dobrý. Ačkoliv technika funguje dobře, 99% událostí na cestě, které mi to hlásilo, bylo lživých.

Takže pokud bych se měl dnes rozhodovat, zdali koupím přijímač pro pohyb v ČR, nebo ne... rozhodně NE. To už raději anténu s Formelkou.
Don_Chicho
 
Posts: 4
Joined: 31.7.2011, 11:29

Re: RDS-TMC přijímač

Postby Tonny on 13.2.2012, 12:23

Po předloňských zkušenostech jsem RDS TMC přijímač přestal na podzim 2010 používat.

Nechal jsem se vyhecovat vloni na podzim /X-2011/ a po více jak roce jsem jej opět zapojil do navigace /jde o známé "vajíčko" se třemi přísavkami na drátě a mini usb konektorem/.

Od října 2011 tedy opět testuji, co a jak mi RDS TMC dá či nedá - ve smyslu dopravních informací.
Jen upřesním, že mám starší model TOMTOM ONE XL se starším navcore, které mi cca od poloviny roku 2008 přestalo u dopravních problémů ukazovat dobu zdržení /před tím ano!!!/ a u kterého nevím, který konkretní kmitočet přijímám, tedy ani nevím poskytovatele dat.
Bohužel, ani nevím zda aktuálně signál RDS TMC přijímám nebo ne, protože zelený terčík mám víceméně trvale i třeba v tunelu, kde signál nemá ani běžné radio.
Jen občas se zelená změní na šedé půlkruhové nebo čtrvrtkruhové výseče.

Porovnáváním skutečného stavu během jízdy a indikace navi jsem dospěl k názoru, že ač RDS TMC ve srovnání se stavem v roce 08-09 má pokrok-Bohužel, ani zdaleka není stav vhodný k tomu, co svého času bylo v reklamních materiálech, cituji:
"Řidič si může zapnout automatický přepočet trasy a RDS TMC jej už nikdy nepustí do kolony a vždy najde rychlejší trasu"- TAK TO ANI NÁHODOU, ALE ZPĚT NA PEVNOU ZEM .

RDS TMC s vyjímkou Prahy a s výhradami s vyjímkou dálnic v ČR prostě není vhodné k použití při navigaci.
Je to možné brát jako doplněk, který snad má informační hodnotu, na kterou se ale nedá vůbec spoléhat.

Nebudu zde vypočítávat jednotlivé případy, kdy RDS TMC indikovalo obráceně nebo vůbec, ale jen stručně:

Zelená vlna a Impuls problém zná, RDS TMC ne.
Mapa na http://www.dopravniinfo.cz problem zná, RDS TMC ne.
Mapa na http://www.tomtom.com/livetraffic/?Lid=10 problem zná, RDS TMC ne.

To je vše, po zkušenostech minulých i současných bych RDS TMC jako systém, který má v reálném čase informovat o dopravních problémech rozhodně nedoporučil a pokud někdo kupuje navi s tím, že tato možnost mu něco přinese, bude velmi zklamán.

Více si slibuji od systému LIVE, který se objevil v loňském roce v nových řadách navi TOMTOM, ale zatím je velmi málo informací o praktickém přínosu, více zde:
viewtopic.php?f=3&t=4005&p=44616&hilit=live#p44616

Takže koupi navi asi o další rok odložím, protože nemám dostatek informací pro rozhodnutí.
zdraví Tonny,
Není všechno zlato, co se třpytí a nemusí být všechno pravda, co je některými na foru psáno...

Tonny
 
Posts: 803
Joined: 28.8.2007, 17:21
Location: Absurdistán

Re: RDS-TMC přijímač

Postby Gumajz on 13.2.2012, 13:05

Tonny, buď můžeš mít automatické ladění, nebo ruční. Funguje to tak, že když zapneš anténu a naběhne vpravo modrý sloupek a nahoře kolečko, tak se ti v menu otevře volba, můžeš naladit kmitočet ručně, nebo zapnout automatické ladění...
Já mám v Praze stabilně naladěnou Reginu 92,6 a informace víceméně relevantní...
Windows 10 Pro 32-bit, Chrome, Xiaomi Redmi Note 4 CZ LTE Global 32GB/3GB, Moovit, Mapy.cz, Here WeGo, Octavia II.combi 1.9TDi, 77kW, HF Parrot MKi9000
User avatar
Gumajz
 
Posts: 5618
Joined: 18.10.2006, 6:26
Location: Praha-východ

Re: RDS-TMC přijímač

Postby Tonny on 13.2.2012, 13:14

Gumajzi ahoj,

princip ručního a automatického ladění znám.
Probírali jsme to tu před více jak třemi lety.
Problém je v tom, že i když si dám ruční ladění, tak se tento konkretní vysílač udrží jen do první ztráty signálu, pak se RDS TMC přijímač přeladí na první dostupný signál směrem nahoru, pokud nenalezne signál do 108 MHz, pak ladí znovu odspodu, tedy od 87 MHz.
Takto mi to už kdysi dávno vysvětlili na helplince TOMTOmu. V konečném důsledku tedy nevím, co mám naladěno, viz popis mého ONE Xl a navcore.
zdraví Tonny,
Není všechno zlato, co se třpytí a nemusí být všechno pravda, co je některými na foru psáno...

Tonny
 
Posts: 803
Joined: 28.8.2007, 17:21
Location: Absurdistán

Re: RDS-TMC přijímač

Postby Gumajz on 13.2.2012, 16:25

Mně tam zůstává pořád, a ani při ztrátě signálu nikam nepřelaďuje. Pokud je zapnuté ruční ovládání, tak je zapnuté ruční ovládání...Ale u help linky TT se už léta nedivím ničemu....Zjišťuji stále, že uživatelé navigací TT mají většinou větší znalosti než help linka...
Windows 10 Pro 32-bit, Chrome, Xiaomi Redmi Note 4 CZ LTE Global 32GB/3GB, Moovit, Mapy.cz, Here WeGo, Octavia II.combi 1.9TDi, 77kW, HF Parrot MKi9000
User avatar
Gumajz
 
Posts: 5618
Joined: 18.10.2006, 6:26
Location: Praha-východ

Re: RDS-TMC přijímač

Postby Tonny on 13.2.2012, 16:41

Jsem v Hodoníně,

ručně naladím 100,4 Vltavu z vysílače Babí lom ve Strážovicích u Kyjova.
Vyjedu směr Břeclav, dále směr D2 Brno, D1 Praha.

Nejpozději někde v dolince u Hustopečí se mi signál ztratí /šedý čtvrtkruh/ a po vyjetí na kopeček se chytí "jiný" signál, protože se mění zobrazované ikony i události jsou jiné /pokud jsou/. Pak mám signál až někam k Devíti křížům, kde se to celé opakuje.

Z toho vyplývá, že i po ručním naladění se RDS TMC přijímač přelaďuje při ztrátě signálu.
Jediný rozdíl proti volbě "Na nejsinější signál" nebo volbě ČR je ten, že se přijímač při těchto volbách přelaďuje o poznání častěji.
Zkusmo jsem vysledoval, že je nejlepší mít zapnutou volbu na nejsilněší signál.
Netvrdím,že to tak mají všechyn TOMTOMy, do změny navcore v roce 98 nebo 99 se choval RDS TMC přijímač v některých ASPEKTECH JINAK.

Tohle se mi podařilo za ta léta vysledovat ohledně ladění RDS TMC přijímače.
zdraví Tonny,
Není všechno zlato, co se třpytí a nemusí být všechno pravda, co je některými na foru psáno...

Tonny
 
Posts: 803
Joined: 28.8.2007, 17:21
Location: Absurdistán

Re: RDS-TMC přijímač

Postby jeenik on 14.2.2012, 9:01

Gumajz wrote:...Ale u help linky TT se už léta nedivím ničemu....Zjišťuji stále, že uživatelé navigací TT mají většinou větší znalosti než help linka...


Ano helplinka TT je na nic, viz můj dotaz zda nový USB kabel, viz můj příspěvek o něco výše, je použitelný pro TT GO 930. Bylo mi řečeno že ne. Včera jsem jej koupil a normálně funguje....
jeenik
 
Posts: 7
Joined: 2.2.2006, 18:58

Re: RDS-TMC přijímač

Postby Don_Chicho on 14.2.2012, 14:46

Je pro upřesnění -nemám TT, ale Garmina. Nicméně je vidět, že přístroje, ani signál za nepřesnosti nemohou. :zamysl:
Don_Chicho
 
Posts: 4
Joined: 31.7.2011, 11:29

Re: RDS-TMC přijímač

Postby Gebič on 14.2.2012, 15:12

tony:Zkus novy navcore 9.4, treba problem vyresis tim... :)
TT 950, NC 9.510, Europe 985.8155
Zaregistruj se a šetři, super věc!
https://www.tipli.cz/p/35777
User avatar
Gebič
 
Posts: 1087
Joined: 7.6.2006, 12:59
Location: PRAHA - Hlavní město, ne?

Re: RDS-TMC přijímač

Postby Gumajz on 14.2.2012, 17:42

Done Chico, ale zde je vlákno TT - to je Tom Tom, a téma RDS-TMC přijímač....
Takže jsi nám udělal radost, že ti u Garmina přijímač RDS-TMC funguje :?: ...Ale pro TT je to celkem nepřínosná informace...
Windows 10 Pro 32-bit, Chrome, Xiaomi Redmi Note 4 CZ LTE Global 32GB/3GB, Moovit, Mapy.cz, Here WeGo, Octavia II.combi 1.9TDi, 77kW, HF Parrot MKi9000
User avatar
Gumajz
 
Posts: 5618
Joined: 18.10.2006, 6:26
Location: Praha-východ

Previous

Return to TomTom

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests

cron