TomTom Start 42 - RDS-TMC

Vše o navigacích značky TomTom

TomTom Start 42 - RDS-TMC

Postby VDed on 16.8.2021, 13:14

Zdravím,
mám navigaci TomTom Start 42 Europe. Nějak mi tam nechodí zprávy o uzavírkách apod. Při startu mi to ukáže RDS-TMC přijímač připojen. Pak už nic, tak nevím jak se pozná, že je nebo není. Mám tam kabel, který byl dodán s navigací, na tom konektoru je také napsáno RDS-TMC. Jde o to, že při jízdě a zadání trasy to vůbec nebere uzavírky. Jsou to dlouhodobé uzavírky, takže určitě hlášené budou. Přijedu k uzavírce, navigace ukazuje jeď dál, tak se musím rozhodnout zda doleva či doprava a podle toho se po chvíli trasa předělá. Ale že by to předem hlásilo to ne.
Jde o to, kde hledat chybu, jestli to je chyba nebo vlastnost navigace. Jako anténa funguje ten kabel napájení nebo to nějak bere signál z antény auta? Ta je v horším stavu, tak jestli není špatný signál. Jak krom úvodní hlášky poznám na navigaci, že RDS-TMC signál tam je?
Díky za radu
VDed
 
Posts: 7
Joined: 16.8.2021, 13:03

Re: TomTom Start 42 - RDS-TMC

Postby hafca on 16.8.2021, 19:42

Jako anténa většinou slouží napájecí kabel. Menu jsi prošel celé? Jestli se to nedá někde zapnout. A co návod, tam nic není?
U "staré" řady TT se objeví po připojení přijímače RDS na dipleji proužek s informaceni a v menu je mimo jiné i možnost nastavení změny trasy při problémech na trase.
TomTom GO 720T NV 9.430
hafca
 
Posts: 162
Joined: 19.4.2008, 20:07

Re: TomTom Start 42 - RDS-TMC

Postby VDed on 18.8.2021, 13:10

No v návodu nic moc není, jsou takové zjednodušené. Někde na netu jsem k jiné navigaci a diskuzi našel, že se objeví záložka Doprava a tam můžu něco nastavit. Tady jsem to nenašel, tak nevím jestli to tam prostě není nebo se to neobjeví, protože je něco s tím signálem.
VDed
 
Posts: 7
Joined: 16.8.2021, 13:03

Re: TomTom Start 42 - RDS-TMC

Postby hafca on 18.8.2021, 21:34

Myslím, že i bez signálu by tam ta záložka měla být. Jen bys nedostával informace. Mě to přijde tak, že je to HW závada. Jak vypadá ten originální napájecí kabel, jako obyčejný USB kabel, nebo jinak?
TomTom GO 720T NV 9.430
hafca
 
Posts: 162
Joined: 19.4.2008, 20:07

Re: TomTom Start 42 - RDS-TMC

Postby VDed on 19.8.2021, 9:27

No ještě jsem vyzkoušel jednu věc a to jsem si půjčil jiný tomtom, který vím, že celkem fungoval a ten tu uzavírku taky neukazuje, zkusil jsem i mezi nimi přehodit kabel napájení a furt stejný.
Na co teď čekám je ta nová anténa, uvidím až namontuju. Moc se v tom neorientuju, co jsem četl, tak se někde psalo, že navigace potřebuje lepší signál než rádio, protože rádio v sobě něco má, nevím co, aby hrálo i při míň kvalitním signálu. No a že anténa by měla být taková a maková a vzadu se zesilovačem atd.... Tedy jak jsem pochopil, tak na anténě pro rádio záleží a ovlivňuje to. Kdyby to tak nebylo, tak by stačil nějaký kábl uvnitř vozu a nemusela by se tahat na střechu anténa. Tak si říkám, že ta navigace jestli taky nějak nespolupracuje s anténou. Ale nevím, uvidím.
A nemůžu právě najít nějaký obrázek displeje Start 42 jak to vypadá, když to ty dopravní situace hlásí. U mě ten display vypadá stejně když ho mám zapojen do napájení a nahlásí Prijímač RDS-TMC připojen a stejně když je to vytažený z auta.
VDed
 
Posts: 7
Joined: 16.8.2021, 13:03

Re: TomTom Start 42 - RDS-TMC

Postby Rubic on 19.8.2021, 18:06

Zdravím, podívej se dolů na poslední nabídku - má Tvá snaha smysl?
Nuvi 765T, Luxe 50, GE v7.8.1.0
Rubic
 
Posts: 281
Joined: 25.8.2009, 20:23

Re: TomTom Start 42 - RDS-TMC

Postby hafca on 20.8.2021, 8:47

Rádiová anténa s TT nemá nic společného. Nebo jí snad máš připojenou do navigace?
TomTom GO 720T NV 9.430
hafca
 
Posts: 162
Joined: 19.4.2008, 20:07

Re: TomTom Start 42 - RDS-TMC

Postby VDed on 4.9.2021, 15:49

No mám to napojený jen do napájení. Tak jednak došlo k výměně antény, to kvůli tomu, že byla špatná. Proběhla nějaká aktualizace na TomTomu. Ale i tak stále nic. Resp. na cestě přes Mladou Boleslav do České Lípy mě to správně hlásilo zpoždění kvůli semaforu v Zahrádkách. Ale uzavírky v Boleslavi ani uzavřený podjezd pod mostem v ČL mi to furt nehlásí. Tak špekuluju, jestli to dělá jen mě nebo ty úseky prostě nehlásí nikomu, ale jde o dlouhodobé uzavírky. Na Dopravniinfo.cz uvedeny jsou, nevím odkud přesně se berou ty informace.
VDed
 
Posts: 7
Joined: 16.8.2021, 13:03

Re: TomTom Start 42 - RDS-TMC

Postby hafca on 4.9.2021, 20:21

Je pravda, že to nikdy moc aktuální nebylo. Já to přestal používat už dávno, právě kvůli té aktuálnost.
Máš tam vidět ten informační proužek? Dej někam pritscreen displeje z navigace. Ať se někam pohneme.
Jestli nevíš jak se printscreen dělá, návod je tady.
V rootu navigace si uděláš složku pojmenovanou screen a do ní dáš soubor pojmenovaný capture. Stačí prázdný soubor z poznámkového bloku, v podstatě cokoliv bez koncovky.

No a po restartu navigace stačí ťuknout na levý horní roh displeje, ozve se zvuk závěrky fotoaparátu a ve složce máš printscreen.
TomTom GO 720T NV 9.430
hafca
 
Posts: 162
Joined: 19.4.2008, 20:07

Re: TomTom Start 42 - RDS-TMC

Postby VDed on 6.9.2021, 16:14

Tak pak zkusím, snad se to povede :) By mě zajímalo jak jsou na tom jiné navigace než moje. Nevím odkud jsi, ale zajímalo by mě, když zadáš cestu přes Českou Lípu, tak jestli ti to ukáže, že je zavřený úsek od kruháče k mostu viz mapka.

Kdybys jel od Mimoně do Děčína nebo opačně, tak to je zavřený. Nebo z Rumburka (resp. Nového Boru) do Mimoně. Nebo od Prahy či MBol do Mimoně.

Jako jestli to je problém jen mojí navigace nebo všech tomtomů nebo všech navigací. Ta uzavírka tam je už od začátku léta.
Attachments
Mapa.png
Mapa ČL
Mapa.png (385.8 KiB) Viewed 584 times
VDed
 
Posts: 7
Joined: 16.8.2021, 13:03

Re: TomTom Start 42 - RDS-TMC

Postby hafca on 7.9.2021, 9:25

Zadal jsem do navigace trasu, která vede přes tu uzavírku. Žádnou uzavírku mi RDS neukázalo. Potvrdila se moje doměnka, že aktualizace nejsou silnou stránkou.
Attachments
dump1760294376.bmp
dump1760294376.bmp (225.05 KiB) Viewed 550 times
dump173907093.bmp
dump173907093.bmp (225.05 KiB) Viewed 550 times
dump173907094.bmp
dump173907094.bmp (225.05 KiB) Viewed 550 times
TomTom GO 720T NV 9.430
hafca
 
Posts: 162
Joined: 19.4.2008, 20:07

Re: TomTom Start 42 - RDS-TMC

Postby VDed on 7.9.2021, 12:06

No evidentně toto téma se dá uzavřít s tím, že to prostě nefunguje a není to tou mou krabičkou. Hold k trase připočítávat nějaký čas na bloudění.

Díky moc za pomoc a snahu :)
VDed
 
Posts: 7
Joined: 16.8.2021, 13:03

Re: TomTom Start 42 - RDS-TMC

Postby Rubic on 10.9.2021, 12:47

___ hafca : 1,1km _ co to asi je? Není to vyznačená uzavírka? U Garmina se zobrazí anomálie v trase až po přiblížení na cca 20km k překážce. :zamysl:
Nuvi 765T, Luxe 50, GE v7.8.1.0
Rubic
 
Posts: 281
Joined: 25.8.2009, 20:23

Re: TomTom Start 42 - RDS-TMC

Postby hafca on 10.9.2021, 12:52

Není to uzavírka. Byla by vidět v menu jak vyhnout se objížďce.
Je to vzdálenost od kruhového objezdu.
TomTom GO 720T NV 9.430
hafca
 
Posts: 162
Joined: 19.4.2008, 20:07

Re: TomTom Start 42 - RDS-TMC

Postby VDed on 13.9.2021, 12:49

jj, to bude ten kruháč. V reálu rovně jet nejde, je to zavřený, lze jen vlevo či vpravo.
VDed
 
Posts: 7
Joined: 16.8.2021, 13:03


Return to TomTom

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests