Autorádia s funkcí TMC

Funkce TMC v ostatních navigacích

Autorádia s funkcí TMC

Postby Gumídek on 19.12.2007, 11:12

Máte někdo již zkušenost s rádiem,které má funkci RDS-TMC ? Zajímá mne to ze dvou důvodů: 1) Není potřeba anténa k navigaci,ale jen propojovací kabel. 2) Rádio informaci pro navigaci přijme,takže by to mohlo být signálově lepší.A stanici slyší rádio lépe,než navigace,protože je anténa kvalitnější,a je vně vozidla. Sem s názory,hořím nedočkavostí. "Příkladem je Blaupunkt Queens MP56"
Gumídek
 
Posts: 5640
Joined: 18.10.2006, 6:26

Re: Autorádia s funkcí TMC

Postby Mudrunka on 19.12.2007, 13:06

no vidíš to, já jsem vždycky myslel, že na výstupu daná rádia mají jiný protokol, než naši miláčci vyžadují, tedy že je to pro nás nevyužitelný. Pokud jde o originální TMC anténku, opravdu není nic moc, navíc je na přístrojové desce značně ošklivá a její zisk taky není nic moc. Řešení připojením na stávající anténu autorádia je asi opravdu ideální, i když poměrně drahý, např. tady http://www.world-of-memory.de/product_info.php?products_id=1836. Já to mám na svým řešeno instalací aktivní nalepovací anténou na předním skle, vidět skoro není a taky to funguje, a to přímo dobře. Jenom nesmím mít všechny využitelné vysílače za zády – pak je účinnost na úrovni té ošklivé oficiální.
I když abych pravdu řekl, úroveň daných informací, zejména u nás jest taková, že už je to skoro jedno na co se to chytá, a jestli se to vůbec chytá
HW: Samsung Omnia i900
SW: Route66; iGO 8; TT 7.450 a na staré mašině NAVIGON 6.2 + POI Warner3; AutoMapa; ViaGPS 1.5; Dynavix 7 v.2.3 ČR
User avatar
Mudrunka
 
Posts: 92
Joined: 18.3.2007, 22:21

Re: Autorádia s funkcí TMC

Postby Jirásek on 19.12.2007, 14:49

Dovolím si upozornit - připojení na stávající autoanténu (pro "bastlíře") za náklady cca 70,- Kč je TADY.

:P
TomTom GO 1005T;Garmin eTrex Vista HCx; Samsung Galaxy3; PC: Win7, Win8, Android
User avatar
Jirásek
 
Posts: 2963
Joined: 25.11.2006, 16:31
Location: matička stověžatá Praha, destinace Suchdol

Re: Autorádia s funkcí TMC

Postby Mudrunka on 19.12.2007, 15:06

ano, do služebáka jsem se pokoušel obdobný Y-adaptér taky zbastlist. Výsledek však byl nevalný, TMC příjem ještě horší než na tu provizorní anténku a autorádio se mimo Prahu taky nedalo poslouchat. I když tuším v čem jsem udělal chybu, vyhodil jsem to, asi nejsem ten správný „bastlíř“. Jinak, jak tam píše, že není „rohový konektor“ k sehnání, sehnal jsem jej. Mají ho na Francouzské ulici v Praze.
HW: Samsung Omnia i900
SW: Route66; iGO 8; TT 7.450 a na staré mašině NAVIGON 6.2 + POI Warner3; AutoMapa; ViaGPS 1.5; Dynavix 7 v.2.3 ČR
User avatar
Mudrunka
 
Posts: 92
Joined: 18.3.2007, 22:21

Re: Autorádia s funkcí TMC

Postby Gumídek on 19.12.2007, 18:19

My si nerozumíme-žádné bastlení.Jsou rádia,která mají příjem TMC,zajímá mne jestli lze na ně oficiálně napojit TomToma a jak,a jestli si to spolu rozumí...........Bastlení ve všech oborech mám za sebou,a už to nedělám.Nebaví mne to,je to ztráta času,a výsledky většinou nepřinesou takový úspěch.Jirásku-mluvím o sobě....proti tvé tvorbě nic nemám,jen asi nejsem dostatečně šikovný...........
Gumídek
 
Posts: 5640
Joined: 18.10.2006, 6:26

Re: Autorádia s funkcí TMC

Postby Jirásek on 19.12.2007, 18:45

Gumajzi, já ti rozumím a vím kam míříš. Moje reakce byla pouze na odkaz Mudrunky na adaptér za 30 Euro.
O rádiích s příjmem TMC jsem slyšel, ale domnívám se, že pouze přijaté zprávy zobrazují na displeji autorádia. Míval jsem BlauPunkta a ten mi podobné zprávy ukazoval (již si nepamatuji na které stanici), ale bylo to čisté RDS, nikoliv TMC. Mimochodem, byl to pěkný opruz. V podstatě nepoužitelné, pokud se člověk nechtěl vysekat.
O tom, že by se ty data daly přesypat do navi nevím.
TomTom GO 1005T;Garmin eTrex Vista HCx; Samsung Galaxy3; PC: Win7, Win8, Android
User avatar
Jirásek
 
Posts: 2963
Joined: 25.11.2006, 16:31
Location: matička stověžatá Praha, destinace Suchdol

Re: Autorádia s funkcí TMC

Postby Gumídek on 19.12.2007, 21:15

Ano,tak jsem to myslel.Tak abych někde kontaktoval nějakého prodejce.Asi si zítra pojedu koupit tu anténu.Dostal jsem od Bobra dobrý kontakt a cena je super....
Gumídek
 
Posts: 5640
Joined: 18.10.2006, 6:26

Re: Autorádia s funkcí TMC

Postby Mudrunka on 19.12.2007, 23:45

no, ono je to asi složitější. Pokud vím, tak např. některé BlauPunkty mají výstup (a počítají s tím v konektorech) na navigaci. Je ovšem otázka na jakou. Jedná se o protokol (jak jsem psal v mém prvním příspěvku) a dosud jsem se domníval, že žádné přenosné, či nav. softy pro PDA se do daného protokolu „nevejdou“. Dokonce jsem se nedávno setkal s PDA (nebo MDA už si nepamatuji značku), který podle výrobce podporuje RDS-TMC, bohužel právě ten protokol způsobil nevyužitelnost v navigačních softech. Logice myšlení výrobce nerozumím….
Jinak ten nešťastný odkaz jsem tam dal jako reakci na bod 2 Gumajze
cituji:
2) Rádio informaci pro navigaci přijme,takže by to mohlo být signálově lepší.A stanici slyší rádio lépe,než navigace,protože je anténa kvalitnější,a je vně vozidla.
konec citace

takže nemyslím si, že to bylo mimo mísu :pulka:

OT: za užití toho smajlíka se omlouvám, nic tím nemyslím, jenom se mě hrozně líbí
HW: Samsung Omnia i900
SW: Route66; iGO 8; TT 7.450 a na staré mašině NAVIGON 6.2 + POI Warner3; AutoMapa; ViaGPS 1.5; Dynavix 7 v.2.3 ČR
User avatar
Mudrunka
 
Posts: 92
Joined: 18.3.2007, 22:21

Re: Autorádia s funkcí TMC

Postby Jíra 009 on 8.6.2008, 10:52

Připojuji se k tématu, protože již nějakou dobu mám stejnou myšlenku.
Vlastním autorádio Blaupunkt Acapulco MP52, které má vzadu na konektoru DATOVÝ výstup TMC dat do navigace.
Nový externí TMC přijímač má také DATOVÝ výstup do TT9xx.
Mají výstupní data autorádia a externího přijímače TMC stejný protokol a úroveň? Nikde jsem zatím nenašel bližší informaci.
V případě kladné odpovědi by realizace byla o 1 jednoduchém kablíku. A hlavně by na předním skle ubylo lákadlo pro zloděje (TMC přijímač).
Má někdo vlastní zkušenost?
:zamysl:
Jíra 009
 
Posts: 2
Joined: 8.6.2008, 10:27

Re: Autorádia s funkcí TMC

Postby Gumídek on 8.6.2008, 14:36

Ani prodejci daných zařízení mi nebyli schopni odpovědět.....
Gumídek
 
Posts: 5640
Joined: 18.10.2006, 6:26

Re: Autorádia s funkcí TMC

Postby Kozelsky on 14.9.2008, 15:19

Prodejce ti to nekerne bo to nevi ...... A dle me na 99% konektor nasich GO neni kompatibilni s pripadny radiem s TMC a vystupem jeho. Je to uz jenom z principu, ze by TT neprodal TMC prijimace a tim ze GO pres ten konektor napaji ten nas TMC.
TomTom GO930T
Kozelsky
 
Posts: 285
Joined: 17.8.2007, 16:11


Return to Ostatní navigace a zařízení

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron