WAZE

Vše o gps navigacích, novinky, linky, dotazy, upozornění...

Moderator: eidz

Re: WAZE

Postby mila-p on 25.11.2010, 19:43

...dokonce dvojnásobného :doutnik: Vidíš, té TOP 50 jsem si vůbec nevšiml - jdu si to hned prohlédnout :pc: Jsem holt magor :grin:
TomTom GO 950 Traffic RDS-TMC, Apl.: 9.401, Mapa: EU+US v845.2702
TomTom GO 730 Traffic, RDS-TMC, Apl.: 9.401, Mapa: W_a_C_E v840.2562, Waze
Samsung Galaxy Note 16GB, Win 10 Home 64bit
User avatar
mila-p
 
Posts: 940
Joined: 2.5.2006, 23:05
Location: Praha 8

Re: WAZE

Postby eidz on 17.4.2014, 8:36

Oživuji vlákno WAZE. :vino:

Pokud se diskuze chytne víc uživatelů, do prvního příspěvku bych prováděl "sumář" znalostí. Obvykle totiž nový čtenář/uživatel nemá sílu projít XX stran vlákna a tak by důležité info bylo v prvním příspěvku.

A zároveň do diskuze vnáším otázku:
- kdo používáte WAZE, doporučil by jste ji úplnému nováčkovi?

Každý máme soubor nějakých zkušeností, znalostí. A každý máme jiné požadavky. A s tím přistupujeme k dané aplikaci.

Mým požadavkem je, aby podle hustoty dopravy mě stroj/aplikace navrhla časově nejvýhodnější cestu. Nechci řešit problematiku segmentů, map, atd. Jestli pro fungování budu muset sdílet svoji anonymizovanou polohu - nemám s tím problém. Otázkou u mě zůstává placení, neboť nejsem profesionální řidič a zatím platební metody jsou buď aplikace či časový interval. Což při jednorázové cestě je poněkud neekonomické.

Zkušenosti s WAZE.
Něco z mých požadavků splňuje, ALE. Rozhodně nejsem 100% spokojený.

V současnosti používám různý mix různých aplikací (Google map, WAZE, TudyNE) a podle toho volím svoji cestu. Např. včera průjezd Pardubicemi u Parama byl tak na půl. Díky WAZE jsem se vyhnul koloně při příjezdu do Pardubic od Chrudimi, jenže díky chybějící informaci o pomalé průjezdní rychlosti (protože na nadjezdu byla dopravní nehoda, opět chybějící info) to člověk pak stočil na obchvat a přitom by volba průjezd městem byla časově lepší. :zamysl:

A tato situace nastává dnes a denně - mít včas info, člověk díky místní znalosti zvolí jinou trasu. Ani není potřeba, aby to navi vymyslela sama.

Docela šikovná aplikace by byla dopravní kamery, aby člověk podle trasy mrknul na to, co tam teď dopravní kamery snímají.
Garmin nüvi 3790T - minulost
Garmin nüvi 765T - minulost
eidz
 
Posts: 236
Joined: 6.8.2009, 22:43

Re: WAZE

Postby Gumídek on 17.4.2014, 9:41

Jen poznámka k dopravním kamerám. V Praze tato appka je. Ale občas se stává, že je zamrzlý záběr. Stalo se mi to minulý týden. Kamera Špejchar(otočená směrem Prašný most)-záznam-dopravní stupeň cca 2. Tak jsem na Milady Horákové z centra(metro Hradčanská) vjel. A ouha, fronta začínala u stanice metra. Popojížděl jsem tam cca půl hodiny.
Tím chci jenom říci, že ani ty kamery nemusí pomoci....
Windows 10 Pro 64-bit, Chrome, Xiaomi Redmi Note 4 CZ LTE Global 32GB/3GB, Moovit, Mapy.cz, Here WeGo, Octavia II.combi 1.9TDi, 77kW, HF Parrot MKi9000
User avatar
Gumídek
 
Posts: 5621
Joined: 18.10.2006, 6:26
Location: Praha-východ

Re: WAZE

Postby vrána on 17.4.2014, 14:44

S WAZE jsem zatím začátečník... na něco je to opravdu dobrá věc, ale výběr tras mi přijde i po Praze velmi podivný, jako by aplikace nezohledňovala druh a kategorii silnic zejména na sídlištích (kolikrát mě tu posílá úzkými uličkami, kde je na každém rohu přednost zprava a nutno jezdit pomalu vzhledem k šířce a zaparkovaným vozidlům), nastaveno mám přitom nejrychlejší trasu (nikoliv nejkratší).
A mám dotaz k zadávání kolon - vím, že aplikace by měla zácpu poznat sama podle toho, zda jedu nebo popojíždím (a nevím, kolik uživatelů musí projet, aby se to zobrazilo ostatním jako hodnověrné a ne, že jsem tam zastavil a šel do stánku pro noviny a je z toho kolona), ale když chci nahrabat nějaké body a potvrdit tu situaci a nakliknu si kolonu ve svém směru, počítá systém kolonu od místa nakliknutí (vím, že se hlášení pak dá odložit a zadat třeba až bude bezpečná situace) nebo až místa odeslání? A pokud přidám charakteristiku (velká, střední), dělá ji graficky od místa naklinutí, od místa odeslání nebo před těmito místy? Zatím se mi v tom nepodařilo najít nějaký smysl a nechci naklikávat falešné kolony jen tak pro testování...
A co teprve, když jedu v protisměru? To už jsem z toho úplně jelen ;-)
TomTom GO 930T, NC 9.510, mapa Central Europe, RDS-TMC, 2x Brodit + ProClip
Xiaomi MI2S + app. Be On Road, Aponia, Waze
MS Windows 7 prof. 64bit, Opera 32
Image
User avatar
vrána
 
Posts: 934
Joined: 12.2.2007, 4:22
Location: Praha 10

Re: WAZE

Postby Gumídek on 17.4.2014, 17:37

Spoj se s milou-p, ten se ve komunitě Waze dost angažuje...Takže tyto konkrétní věci, týkající se fungování, by ti mohl zodpovědět on... :usmev:
Windows 10 Pro 64-bit, Chrome, Xiaomi Redmi Note 4 CZ LTE Global 32GB/3GB, Moovit, Mapy.cz, Here WeGo, Octavia II.combi 1.9TDi, 77kW, HF Parrot MKi9000
User avatar
Gumídek
 
Posts: 5621
Joined: 18.10.2006, 6:26
Location: Praha-východ

Re: WAZE

Postby GinBook on 17.4.2014, 18:13

eidz wrote:Oživuji vlákno WAZE. :vino:

Pokud se diskuze chytne víc uživatelů, do prvního příspěvku bych prováděl "sumář" znalostí. Obvykle totiž nový čtenář/uživatel nemá sílu projít XX stran vlákna a tak by důležité info bylo v prvním příspěvku.

A zároveň do diskuze vnáším otázku:
- kdo používáte WAZE, doporučil by jste ji úplnému nováčkovi?

Každý máme soubor nějakých zkušeností, znalostí. A každý máme jiné požadavky. A s tím přistupujeme k dané aplikaci.

Mým požadavkem je, aby podle hustoty dopravy mě stroj/aplikace navrhla časově nejvýhodnější cestu. Nechci řešit problematiku segmentů, map, atd. Jestli pro fungování budu muset sdílet svoji anonymizovanou polohu - nemám s tím problém. Otázkou u mě zůstává placení, neboť nejsem profesionální řidič a zatím platební metody jsou buď aplikace či časový interval. Což při jednorázové cestě je poněkud neekonomické.

Zkušenosti s WAZE.
Něco z mých požadavků splňuje, ALE. Rozhodně nejsem 100% spokojený.

V současnosti používám různý mix různých aplikací (Google map, WAZE, TudyNE) a podle toho volím svoji cestu. Např. včera průjezd Pardubicemi u Parama byl tak na půl. Díky WAZE jsem se vyhnul koloně při příjezdu do Pardubic od Chrudimi, jenže díky chybějící informaci o pomalé průjezdní rychlosti (protože na nadjezdu byla dopravní nehoda, opět chybějící info) to člověk pak stočil na obchvat a přitom by volba průjezd městem byla časově lepší. :zamysl:

A tato situace nastává dnes a denně - mít včas info, člověk díky místní znalosti zvolí jinou trasu. Ani není potřeba, aby to navi vymyslela sama.

Docela šikovná aplikace by byla dopravní kamery, aby člověk podle trasy mrknul na to, co tam teď dopravní kamery snímají.



Já se té diskuze malinko chytnu. ;)

Jestli doporučit nováčkovi? Ano samozřejmě!
Proč? Protože každá navigace má to své ALE a pokud má nováček chytrý mobil a datový tarif tak je pořízení zdarma.
Proč? Proč používáme navigaci?, protože ji potřebujeme vetšinou na posledním kilometru do cíle aby jsme přijeli na správné místo. Filozofie Waze je najít nejrychlejší trasu do práce a z práce domů. Samozřejmě, že ji používáme i pro klasické navigování s tím, že máme online data stavu dopravy před námi a čas příjezdu, nebo to používáme jen bez nastavení trasy a sledujeme po očku zda není nějaká událost před námi.
Rozdělil bych doporučení nováčkovi na dvě volby:
a) Praha a okolí, Brno a okolí, D1 je vcelku dobře pokryté každý den uživateli, takže jsou relativně kvalitní data z dopravy od ostatních uživatelů. Pokud se tedy nováček pohybuje v těchto místech, má mé doporučení jako primární navigaci.
b) Pokud je mimo těchto míst, doporučím ji taky, ale s dodatkem, že aktuální data už nemusí být tak kvalitní jako z míst výše uvedených.Ovšem to neznamená, že to nefunguje.
Je jasné, že tato navigace je o počtech uživatelů.Čím více, tím lepší výpočet a návrh trasy do cíle.

Nějak jsem tě nepochopil s tím placením. Co chceš platit s toto navigací? pokud nepočítám datový tarif.

To že používáš jiné online aplikace je dobré řešení. Ovšem toto jsem já dávno odboural. Proti aplikaci TudyNe nic nemám, až na ty data, které využívá tuším z JSDI a ty jsou nepřesné. GoogleMap nepoužívám proto, že pokud má zobrazenou uzavírku v mapě, klidně mne do ní pošle. Takže z volby možných problémů je volba C správně a to Waze. Ano, taky má své masařky.

To vytvrdnutí v Pardubicích je samozřejmě ten problém s penetrací uživatelů, je jich tam málo co používá Waze. Ale pokud začne pár nadšenců používat Waze, tak později se přidají další, ti zjistí, že to funguje a potom se to nabaluje samo.

Jinak mi prozraď kde chceš získat ty čerstvé online informace, ideálně tak 10km před příjezdem do toho místa, aby jsi se správně zachoval a objel kolonu, nehodu, jinou událost? A mezitím se to jak naschvál pokazí i na té objízdné trase. A víš, že informace vložené do JSDI jsou asi 8 minut staré v tom lepším případě?? Kolik ujedeš km za tu dobu. A šup a jsi v koloně. Nemluvě hláškách do JSDI, kdy někdo (policie) zahlásí, že se bude nehoda řešit asi 3 hodiny a za půl hodiny tam již nic není. Ale událost svítí a svítí a svítí a nikdo to už neodhlásí.

Tož to bylo jen tak na úvod.
Pokud se chcete něco dozvědět o Waze a fungování, je na to přímo určené odborné forum a to na: https://www.waze.com/forum/viewforum.php?f=22

Pokud jde jen o všeobecnou komunikaci, klidně se může pokračovat tady.
Přeji šťastnou cestu. :)
User avatar
GinBook
 
Posts: 13
Joined: 14.7.2007, 10:12

Re: WAZE

Postby GinBook on 17.4.2014, 18:17

Gumajz wrote:Spoj se s milou-p, ten se ve komunitě Waze dost angažuje...Takže tyto konkrétní věci, týkající se fungování, by ti mohl zodpovědět on... :usmev:


mila-p se možná angažoval. Ovšem poslední příspěvek je od něho tady ve vlákně Waze před 3,5 lety. :usmev:
User avatar
GinBook
 
Posts: 13
Joined: 14.7.2007, 10:12

Re: WAZE

Postby GinBook on 17.4.2014, 18:35

vrána wrote:S WAZE jsem zatím začátečník... na něco je to opravdu dobrá věc, ale výběr tras mi přijde i po Praze velmi podivný, jako by aplikace nezohledňovala druh a kategorii silnic zejména na sídlištích (kolikrát mě tu posílá úzkými uličkami, kde je na každém rohu přednost zprava a nutno jezdit pomalu vzhledem k šířce a zaparkovaným vozidlům), nastaveno mám přitom nejrychlejší trasu (nikoliv nejkratší).
A mám dotaz k zadávání kolon - vím, že aplikace by měla zácpu poznat sama podle toho, zda jedu nebo popojíždím (a nevím, kolik uživatelů musí projet, aby se to zobrazilo ostatním jako hodnověrné a ne, že jsem tam zastavil a šel do stánku pro noviny a je z toho kolona), ale když chci nahrabat nějaké body a potvrdit tu situaci a nakliknu si kolonu ve svém směru, počítá systém kolonu od místa nakliknutí (vím, že se hlášení pak dá odložit a zadat třeba až bude bezpečná situace) nebo až místa odeslání? A pokud přidám charakteristiku (velká, střední), dělá ji graficky od místa naklinutí, od místa odeslání nebo před těmito místy? Zatím se mi v tom nepodařilo najít nějaký smysl a nechci naklikávat falešné kolony jen tak pro testování...
A co teprve, když jedu v protisměru? To už jsem z toho úplně jelen ;-)


Já jsem po třech letech ježdění s Waze také začátečník a né všemu úplně rozumím.

Výběr tras je už spíše diskuze hledání řešení u každého jednotlivce. Ty by jsi musel ukázat jak a co ti to nabízí (obrázky, nebo odkud-kam) a poté by jsme museli hledat důvody a alternativy nebo případné chyby v mapě.
Ve všeobecnosti:
- Samozřejmě zohledňuje kategorii silnic
- Záleží na na konkrétní denní době, dopravní situaci na okolních komunikacích, historických průjezdních datech na daných segmentech, atd...

Zadávání kolon:
- první a důležitá informace je, že každý segment má své historické průměrné rychlosti průjezdů. A podle toho automaticky vyhodnocuje zpomalení v dopravě. Což se vás v případě nutnosti klient zeptá zda jste v provozu a je zpomalení nebo jste jen na chvilku zaparkovali.
- zadávání kolon ručně je samozřejmě možné, ale vyhodnocení je už složitější. Počítá se to od začátku do konce na daném segmentu kde tato hláška vznikla, to se i zobrazí ve vašem klientovi. Ovšem tady ty informace už pesně nevím a rozcházejí se informace. Takže jen teoreticky. Pokud takovou hlášku zadáš systém zvýší pozornost na dané místo a očekává průjezd dalšího uživatele který potvrdí informaci.Do toho se samozřejmě započítá daná průměrná rychlost na tom segmentu a nějak se to vyhodnotí. Pokud systém uzná za vhodné, že je to opravdu zpomalení v dopravě (menší rychlost než průměrná) a potvrdí se to uživateli, tak se to objeví v klientovi i ostatním uživatelům. Tak nějak to bude.
- Od místa nakliknutí, takže jak píšeš, můžeš ji zadat třeba o 2km dál, až je to bezpečné.
- V protisměru je to podobné. Jen to prostě na té druhé straně silnice musí zase někdo potvrdit. ;)
User avatar
GinBook
 
Posts: 13
Joined: 14.7.2007, 10:12

Re: WAZE

Postby Gumídek on 17.4.2014, 20:01

Ta odpověď pro vránu byla myšlena tak, že má mílu kontaktovat přes SZ....
to že sem míla o Waze nic nenapsal nic neznamená....vrána to pochopil....
Windows 10 Pro 64-bit, Chrome, Xiaomi Redmi Note 4 CZ LTE Global 32GB/3GB, Moovit, Mapy.cz, Here WeGo, Octavia II.combi 1.9TDi, 77kW, HF Parrot MKi9000
User avatar
Gumídek
 
Posts: 5621
Joined: 18.10.2006, 6:26
Location: Praha-východ

Postby vrána on 17.4.2014, 20:25

Jo, až si vzpomenu, tak mu napíšu :-)
TomTom GO 930T, NC 9.510, mapa Central Europe, RDS-TMC, 2x Brodit + ProClip
Xiaomi MI2S + app. Be On Road, Aponia, Waze
MS Windows 7 prof. 64bit, Opera 32
Image
User avatar
vrána
 
Posts: 934
Joined: 12.2.2007, 4:22
Location: Praha 10

WAZE

Postby GinBook on 18.4.2014, 7:02

Vrana, uz nejses sam, kdo si stezuje na podivny routing Prazskymi ulickami.
Chysta se v blizke budoucnosti zmena vypoctu routingu, tak mozna neco zkouseji v systemu. ;(
User avatar
GinBook
 
Posts: 13
Joined: 14.7.2007, 10:12

Re: WAZE

Postby vrána on 18.4.2014, 17:08

Jo, činilo to na mě dojem, jako by aplikace stále zohledňovala vzdálenost před rychlostí průjezdu. Ale zatím jsem opravdu s WAZE najel pár desítek kilometrů, tak se snažím do tajů téhle aplikace alespoň nahlédnout. K navigování pro jistotu stále slouží starý dobrý TT GO 930. :mrk:
TomTom GO 930T, NC 9.510, mapa Central Europe, RDS-TMC, 2x Brodit + ProClip
Xiaomi MI2S + app. Be On Road, Aponia, Waze
MS Windows 7 prof. 64bit, Opera 32
Image
User avatar
vrána
 
Posts: 934
Joined: 12.2.2007, 4:22
Location: Praha 10

Re: WAZE

Postby mila-p on 19.4.2014, 13:22

Po delší době jsem se sem zase dostal a pročítám to tady....Používám denně z 90% už jen Waze na tabletu, ale přesně jak píše Vrána, za celou dobu používání ze systému zadávání kolon i jiných věcí taky nejsem moc moudrý :zamysl: . Pravdou je, že je Waze den ode dne lepší a lepší co se týká navigace na cíl. Ze začátku mě vedl z Prahy 8 na Prahu 10 přes Prahu 5 - trochu přeháním :-) Ale nedávno mě např. do Teplic dovedl naprosto perfektně, když jsem nechtěl jet po dálnici a bez jediné chyby. Je to tím, že je to velká komunita uživatelů a opravy map fungují téměř okamžitě. Před 4 lety byla ČR jen pár hlavních tahů a dnes v mapách najdete i lesní cesty a pěší stezky...
TomTom GO 950 Traffic RDS-TMC, Apl.: 9.401, Mapa: EU+US v845.2702
TomTom GO 730 Traffic, RDS-TMC, Apl.: 9.401, Mapa: W_a_C_E v840.2562, Waze
Samsung Galaxy Note 16GB, Win 10 Home 64bit
User avatar
mila-p
 
Posts: 940
Joined: 2.5.2006, 23:05
Location: Praha 8

Re: WAZE

Postby vrána on 19.4.2014, 13:52

Mně se líbí, jak se ta potvora učí, jen to chce jezdit stejnou trasou. Tuhle už mě domů po sídlišti navigovala správně po hlavní ulici, kudy logicky jezdím.
Ale třeba včera mě to překvapilo na Jižáku, když jsem zadal cestu z křižovatky Brechtova X Květnového vítězství na Orionku. Normálně bych čekal, že mě požene po Květnového vítězství kolem hasičů přímo až na Türkovu a pak směrem k centru. Jaké bylo ale moje překvapení, když naplánovaná trasa vedla oklikou přes ulici Ke stáčířně a Litochlebské náměstí (a pak až na Türkovu). To jsem teda málem vypadnul z kalhot :shock3: . Asi by to chtělo jako podklad pořádnou mapu.
TomTom GO 930T, NC 9.510, mapa Central Europe, RDS-TMC, 2x Brodit + ProClip
Xiaomi MI2S + app. Be On Road, Aponia, Waze
MS Windows 7 prof. 64bit, Opera 32
Image
User avatar
vrána
 
Posts: 934
Joined: 12.2.2007, 4:22
Location: Praha 10

Re: WAZE

Postby vrána on 19.4.2014, 13:55

Jo a je nějaká možnost primárně vidět přátele, kde zrovna jsou? Asi není, co? NA WAZE fóru jsem na to našel nějaké stesky...
TomTom GO 930T, NC 9.510, mapa Central Europe, RDS-TMC, 2x Brodit + ProClip
Xiaomi MI2S + app. Be On Road, Aponia, Waze
MS Windows 7 prof. 64bit, Opera 32
Image
User avatar
vrána
 
Posts: 934
Joined: 12.2.2007, 4:22
Location: Praha 10

PreviousNext

Return to Ostatní navigace

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests