Vážení,
dnes jsem znovu objevil „nesrovnalost“ v indikaci RDS TMC na silnici 43828, Záhlinice-Kurovice /okres Kroměříž/, úplná uzavírka, RDS TMC neindikuje, přestože na stránce JSDI je správně indikována a to dokonce 2x.
Poté jsem napsal přes webové rozhraní ze stránky
http://www.dopravniinfo.cz dotaz, proč tomu tak není.
Netrvalo 5 minut a přišla mi odpověď, která na rozdíl od dřívějších zkušenosti byla věcná, vysvětlující a se zájmem o vysvětlení. Zde je info /částečně kráceno/:
„Dobrý den.
To, že je v systému událost 2 x je způsobeno tím, že jedna byla doručena z informačního systému Policie ČR a druhá z centrální evidence uzavírek (rozhodnutí MěÚ Kroměříž).
Váš "problém" s navigací není problém. Navigace vám tuto uzavírku nezobrazí, protože neleží na komunikaci, která je obsažena v takzvaných "Location tables" (lokalizační databázi) a údaje RDS-TMC nejsou pro tuto komunikaci vysílány.
Pokusím se to ještě popsat jinak:
Vaše navigace obsahuje v podstatě dva mapové podklady - jeden je kompletní síť komunikací, kterou vidíte na obrazovce. Druhý je právě síť odpovídající lokalizační databázi, která je podstatně "řidší" než síť komunikací a na tato data je navázáno RDS-TMC vysílání.
Na přiložených obrázcích posílám rozdíl mezi oběma podklady. Na prvním z nich vidíte celou síť komunikací.
Na druhém obrázku jsou graficky znázorněny úseky komunikací s uzly z lokalizační databáze. Jak vidíte, komunikace III/43828 není obsažena v datech lokalizační databáze. V navigaci by se vám zobrazily jen ty události, které leží na tazích, které vidíte na obrázku.
S přáním pěkného dne
Pavel Topinka
správce aplikací, podpora SW
e-mail: pavel.topinka@xxxx.cz
VARS BRNO a.s., Kroftova 80c, 616 00 Brno
telefon: +420 531 xxx xxx
fax: +420 531 xxx xxx
http://www.vars.cz”
Další můj dotaz:
„Dobrý den pane Topinko,
Děkuji za fundované a objektivní zdůvodnění a vysvětlení.
Je někde možné najít mapu úseků, které jsou lokalizačními tabulkami pokryty? Respektive, které pokryty nejsou?
Ptám se, protože v nedávné době jsem projížděl stavbou průtahu R43 v Brně a navigace nesignalizovala dopravní omezení. Předpokládám, že lokalizační tabulky plně pokrývají dálnice a rychlostní komunikace, dále snad ještě silnice 1. třídy.
U silnic nižších tříd to zřejmě moc pokryto nebude.
Děkuji Vám za Váš čas a ochotu, přeji pěkný den.
Zdraví
můj podpis
Odpověď:
Dobrý den.
Předpokládáte správně. Lokalizační tabulky pokrývají dálnice, rychlostní silnice, silnice 1. třídy a některé tahy na silnicích 2. třídy.
Bohužel mapu v nějakém přijatelném formátu vám nejsem schopen poskytnout. V našich aplikacích používáme jen data. Obrázek, který jsem vám poslal pochází z obslužného software k přijímači RDS-TMC. Pokud byste se chtěl dozvědět něco konkrétního o aktualizacích a technických parametrech lokalizačních tabulek, obraťte se na společnost CEDA – http://www.ceda.cz – výrobce dat pro ČR.
Že vám navigace něco nesignalizovala může být způsobeno i ztrátou RDS-TMC signálu, případně poskytovatelem (nevím, jestli můžete ručně nastavit poskytovatele). V současné době jsou v ČR 3 stanice, které vysílají RDS-TMC signál:
ČRo 3 Vltava – celorepublikově – vysílá události z Jednotného systému dopravních informací- JSDI (autorizované Národním dopravním informačním centrem – NDIC).
ČRo Regina – lokální vysílání v Praze – události z Dopravního informačního centra v Praze.
O těchto dvou vám mohu podat informace.
Třetí je ČRo 1 Radiožurnál. Bohužel tady přesně nevím, kdo a z jakých zdrojů vysílá.
Další problém je, že každá navigace se chová jinak (mám na mysli různé výrobce) a má možnost jiných nastavení provozu. Také verze lokalizačních tabulek a sítí komunikací v navigacích se vyskytují v přístrojích v mnoha verzích a kombinacích… My se snažíme v rámci licencí udržovat aktuální stav posledních verzí ve všech našich systémech.
Více o tématu se můžete dočíst např. na stránkách:
http://www.rds-tmc.cz/
S přáním pěkného dne
Pavel Topinka
Z uvedeného vyplývá, že jsme zde zřejmě mnohdy žili v omylu, který nám pan Zvára neměl ochotu vysvětlit.
Pan Topinka jasně popsal, že část silnic druhých a nižších tříd pokryta není, dále vzal ve své odpovědi do úvahy rozdílnost vysílaných dat na jednotlivých okruzích a různé vstupy dat do vysílání, a dále dal na vědomí, že v rámci daných licenčních podmínek mají poslední verze lokalizačních tabulek.
Chápu to tak, že pan Topinka se vstřícně a fundovaně, se snahou odpovědět k věci postavil a odpověděl dle mého názoru tak, jak odpověď má vypadat.
Děkuji panu Topinkovi – a srovnávám jeho odpověď s neurčitými frázemi, které zde byly prezentovány v minulosti z Ostravy. V tomto smyslu jej hodlám coby soukromou osobu pozvat na toto fórum a požádat jej o nějaké jednorázové info, případně o trvalejší občasné přispívání a info o vývoji situace.
Doplnění:
původně jsem žádal kolegu Jiráska o názor na založení vlákna Chyby RDS TMC, kde bychom chyby vypisovali a kopie bychom zasílali do JCDI s tím, že by na ně někdo dříve či později musel reagovat a že tato forma nátlaku by vedla ke zkvalitnění RDS TMC.
Po promyšlení jsem dospěl k názoru, že to asi NEMÁ SMYSL - prakticky by se vždy zdůvodnilo lokalizačními tabulkami nebo rozdílnými daty poskytovatele signálu RDS TMC /u TomTomu nevolitelné/.
Pokud máte někdo návrh, jak navázat smysluplnou spolupráci s poskytovateli RDS TMC v široké souvislosti - sem s tím. Jak se zdá, bez aktivního přístupu uživatelů to asi nepůjde.