Vysílání TMC v ČR

Obecně vše o službě TMC v ČR.

Re: Vysílání TMC v ČR

Postby Jirásek on 29.2.2012, 21:08

Tonny wrote:Bohužel, jak se zdá, i TOMTOM live je z velké části založen na jejich datech - myšleno na datech JSDI.


Budu volně citovat z časopisu dTest 2/2012, ve kterém jsou závěry většího testu navigací. Pro mnohé možná známé informace, pro některé možná informace nové:
......TomTom pak nabízí novější informační systém, tzv. službu Live. V zahraničí již systém nějakou dobu funguje, na našem území byl spuštěn v posledním čtvrtletí 2011............ a zejména funkce HD Traffic. Ta kromě externích zdrojů dopravních informací využívá dat o pohybu ostatních připojených zařízení TomTom........ Dosavadní srovnávací testy obou technologií, provedené v sousedních zemích, vedly k závěru, že s funkcí HD Traffic se lze zácpám snadněji vyhnout. U nás však v současné době nejsou do systému zahrnovány údaje o pohybu uživatelů mobilních telefonů, takže výstupy jsou založeny na méně reprezentativním souboru dat......

Chápu to tak, že systém Live (HD traffic) je u nás "živen" z dat JSDI + z těch pár prodaných TomTomů s touto službou.
TomTom GO 1005T;Garmin eTrex Vista HCx; Samsung Galaxy3; PC: Win7, Win8, Android
User avatar
Jirásek
 
Posts: 2963
Joined: 25.11.2006, 16:31
Location: matička stověžatá Praha, destinace Suchdol

Re: Vysílání TMC v ČR

Postby freewall on 29.2.2012, 21:35

Já jsem rád, že Tony došel k závěru k jakému došel, vzpomínám si Tony na tvoje nadšení a trošku ostřejší výměny názorů, když jsi byl ještě plný elánu a víry..... a negativní názory jsi bral jako jen naříkání a nadávání bez argumentů ap.

Já to kdysi psal, jak my dooost zasvěcený člověk říkal "A proč myslíš, že byl tolik let jen zkušební provoz?" V rámci zkušebního provozu to byla nekontrolovaná černá díra na peníze, teď už možná černá díra není, ale prostě čistý tunel. Kdyby někdo udělal nějaký audit (pokud by to někdo uměl) spočítat efektivnost, nákladovost na jednu předanou informaci.... tak bychom možná se dozvěděli, že nápisy "Dodržujte bezpečnou vzdálenost" vyjde třeba na x-set tisíc..... třeba. Vemte si kdy se mluvilo třeba o těhle tabulích, jak budou funkční? A výsledek? Vše co je blízko kolem JSDI nebo Kapsche smrdí. Kdykoliv jedu do Plzně a sjíždím z dálnice na přivaděč do Plzně, tak si přečtu, že kdyby jel pořád rovněž, tak že jsem v Germánii asi za 34 minut. Kurnik to je informace zlatem placená :(

A pořád je na stole otázka - pokud se tu mluví a zasvěcení říkají, že na Západ od nás to funguje a u nás ne, tak by asi někdo měl pátrat proč tomu tak je. Ale pokud by někdo pátrat chtěl ....asi není zájem


Proč pořád musíme něco vymýšlíme a schováváme se za jakási česká "specifika" ap. Bohužel zkorumpovanost v tohle státě dosáhla takových rozměrů, že tady nejde o to něco státu ušetřit a dělat něco pro dobro věci. Tady se vše dělá pro vlastní napakování a napakování stranických pokladen...... ale to už jsem úplně jinde.......Pavle když tak to zcenzuruj :))))))
Sygic, TT One mobile
v Huawei Ascend Mate 7 Android 6.0 MM
User avatar
freewall
 
Posts: 1861
Joined: 3.2.2007, 19:39
Location: od Kladna

Re: Vysílání TMC v ČR

Postby Gumídek on 29.2.2012, 21:42

Máš pravdu, vše okolo Kapsche smrdí....Už v době, kdy jsem začínal s taxislužbou(rok 1990), tak jeden nejmenovaný podnik měl v celém svém baráku Kapsch ústředny a telefony...Takže jednou v pondělí přestaly v celém domě fungovat telefony. Nikdo z českých telefoňáků k ústředně nesměl. Čekalo se na technika z Německa, ten diagnostikoval závadu, a chtěl díl objednat z německého skladu a čekat tři dny, než ho sem doexpedují...Takže firma u které jsem jezdil za své zafinancovala auto, které letělo do Německa a zpátky pro díl. Dojelo v 9 hodin ráno do Německa a pět hodin trvalo než se milá firma Kapsch "uvolila" svěřit díl nějakému čecháčkovi....A jejich chování se nezměnilo dodnes...Ale to je OT...
User avatar
Gumídek
 
Posts: 5627
Joined: 18.10.2006, 6:26
Location: Praha-východ

Re: Vysílání TMC v ČR

Postby freewall on 29.2.2012, 21:55

.... prostě Řebíčkovina a fakt zlodějna kam se podíváš. Člověk se diví, že to pořád nějak funguje.... ale za jakou cenu. A když člověk vidí, že se ti naši zvolení zástupci hádají jestli to bude 150 nebo 200 miliard minus........ bože ale pořád je to minus a zatím stačíme splácet stěží úroky, na dluh ani nešáhneme...... a tohle nejde do nekonečna..... jednou bankéři řeknou a dost. A pak ti, co nadávají na Kalouska dnes budou říkat "Kalousku měls víc..."

Pavle konej :D
Sygic, TT One mobile
v Huawei Ascend Mate 7 Android 6.0 MM
User avatar
freewall
 
Posts: 1861
Joined: 3.2.2007, 19:39
Location: od Kladna

Re: Vysílání TMC v ČR

Postby Tonny on 29.2.2012, 22:53

ad freewall, ad gumajz,

ano pánové, oba máte pravdu, byl jsem tak 3 roky zpět hodně nadšený a bohužel musím přiznat, že i hodně naivní.

Ano, "hrdě" se k tomu dnes hlásím,
jak jsem starý, tak jsem blbý a moje víra v to, že technologie, která 24 km jižně od mého bydliště perfektně funguje bude jednou fungovat i u nás byla poněkud /značně/ nadnesená...

Pánové, s úsměvem na tváři oznamuji, že pravidelné sledování filmu "Jáchyme, hoď to do stroje" a tedy i pravidelné konzultace se světoznámým odborníkem dr. Chocholouškem mne natrvalo s této víry vyléčily.

Ale zpět k realitě, ano, plný souhlas, že přečtení informace na D2 u Hustopečí, že mám na Slovensko 9 minut je informace v ceně řádu několika 100 000,- nebo možná milionů.
A bohužel, převážnou část těch peněz pakuje Kapsch, který si tento monopol zřejmě velmi výhodně investovaným náležitým "všimným" na správném místě předplatil...

Bohužel, finančně mafianský hnůj ve kterém žijeme asi nespraví ani několik dalších GENERACÍ...

A jak se zdá, abych tedy byl konkretní, služba LIVE bude v podobné "třídě přesnosti" jako je mapa na http://www.dopravniinfo.cz, jinak tedy nic moc... Do dokonalosti byť částečné to má daleko...

Navazuji na předchozí, proč tedy má Gl. assistance kvalitnější a dostupnější výstupy než státem financovaný JSDI???
Nabízí se odpověď už dříve opatrně naznačená - ono totiž nejde až tak o dopravní info a jeho přenos k řidičům, jako spíše o rozvíjení finančního toku co nejvíce neprůhledného, chaotického, kdy je v systému asi tak milion organizací, a v globále nezodpovídá nikdo za nic, ale všichni zúčastnění se na tomto systému finančně pakují...

Dovolím si parafrázovat:
Ať žije a vzkvétá naše drahá, kapitalistická vlast v čele s loutkami ovládanými finanční a lobbystickou mafií, kdy jediným cílem je urvat, co se urvat dá...

A teď přemýšlím, jestli to co čtete je off topic nebo není.... sám nevím....
zdraví Tonny,
Není všechno zlato, co se třpytí a nemusí být všechno pravda, co je některými na foru psáno...

Tonny
 
Posts: 803
Joined: 28.8.2007, 17:21
Location: Absurdistán

Re: Vysílání TMC v ČR

Postby freewall on 1.3.2012, 7:11

Pokud bys to chtěl někde podepsat, tak se pod to podepisuji :D
Sygic, TT One mobile
v Huawei Ascend Mate 7 Android 6.0 MM
User avatar
freewall
 
Posts: 1861
Joined: 3.2.2007, 19:39
Location: od Kladna

Re: Vysílání TMC v ČR

Postby vid02 on 1.3.2012, 8:09

Velmi "kvalitní" informace poskytuje informační tabule na R7 směrem do centra před letištěm... Trvale tam svítí "Evropská - stavební práce", tu a tam se objeví informace o nehodě na 1. km... Drobounký háček je v tom, že ta nehoda je vždy na výjezdu od Kněževsi a ta cedule je 230 metrů za oním výjezdem... Takže člověk je upozorněn na to, kolem čeho před chvílí projel :silis: .
Last edited by vid02 on 2.3.2012, 7:12, edited 1 time in total.
vid02
 
Posts: 120
Joined: 10.4.2010, 0:42

Re: Vysílání TMC v ČR

Postby jiander on 1.3.2012, 16:47

ono se stačí podívat na web http://www.rds-tmc.cz
Poslední aktualizace někdy v roce 2005 mluví za vše.
TomTom XL; Navc.9.151; Boot 5.5274; Central Europe 880.3810
jiander
 
Posts: 8
Joined: 13.11.2011, 21:35

Re: Vysílání TMC v ČR

Postby Jirásek on 1.3.2012, 18:59

www.rds-tmc.cz nemá nic společného se "státním" , či jakýmkoliv jiným, šířením RDS/TMC. Je to mrtvý web fy CEDA . Byla to původně stránka pro jakousi osvětu. Pro nevěřící Tomáše, dole je na těchto stránkách copyright (2006).
TomTom GO 1005T;Garmin eTrex Vista HCx; Samsung Galaxy3; PC: Win7, Win8, Android
User avatar
Jirásek
 
Posts: 2963
Joined: 25.11.2006, 16:31
Location: matička stověžatá Praha, destinace Suchdol

Re: Vysílání TMC v ČR

Postby Gumídek on 1.3.2012, 20:11

Ano, to byl takový pokus a už si nepamatuji, kde a proč to usnulo....Myslím, že někdo ze zodpovědných prohlásil, že na zprávy je tu JSDI....
User avatar
Gumídek
 
Posts: 5627
Joined: 18.10.2006, 6:26
Location: Praha-východ

Re: Vysílání TMC v ČR

Postby jiander on 2.3.2012, 19:20

jj příspěvek byl napsán rychleji, než začal pracovat mozek...

Teď něco trošku k tématu: přes víkend má probíhat údržba tunelů na Pražském okruhu, tak se necháme překvapit jestli přijde nějaké hlášení
TomTom XL; Navc.9.151; Boot 5.5274; Central Europe 880.3810
jiander
 
Posts: 8
Joined: 13.11.2011, 21:35

Re: Vysílání TMC v ČR

Postby eidz on 4.3.2012, 6:52

Když jsem testoval Atlas CR2011.5NT, kde konečně jsou lokalizační tabulky, že RDS-TMC i něco ukáže, tak aktuálnost zpráv tragická, Navigace tuším naladila poskytovatele GA.
Asi o 1000% lepší zapnout Google mapy, vrstvu dopravy. Hodně jiné kafe. Funkční kafe. Bohužel to chce jiný přístroj.

Smutné je, že když s tou samou navigací pojedu do Rakouska, Německa, nic nebudu nastavovat, tak RDS-TMC ožije a bude fungovat. Několikrát ověřeno. Vjedu do ČR a vjedu do doby temna.
Nechápu, jak mají v německu, které je rozlohou a počtem FM vysílačů úplně někde jinde, uděláno, že dokáží i pomalým RDS-TMC odvysílat určitě mnohonásobně víc zpráv.

U nás je problém se sběrem zpráv.
U nás je problém s roztříděním a ověřením zpráv (asi aby puberťáci nehlásili ucpanou příjezdovou cestu ke škole?).
U nás je problém s distribucí zpráv.
U nás je problém se zobrazením zpráv (lokalizační tabulky).
Garmin nüvi 3790T - minulost
Garmin nüvi 765T - minulost
eidz
 
Posts: 236
Joined: 6.8.2009, 22:43

Re: Vysílání TMC v ČR

Postby Gumídek on 4.3.2012, 9:10

Potvrzuji to samé u TT....V Německu super, tady katastrofa...
User avatar
Gumídek
 
Posts: 5627
Joined: 18.10.2006, 6:26
Location: Praha-východ

Re: Vysílání TMC v ČR

Postby n59 on 17.11.2012, 19:56

RDS TMC je jen tak dobrá, jak je dobře krmená/aktualizovaná (dle mne nezáleží, jakou máte značku navigace):
- v Německu perfektní - zažil jsem v říjnu 2012 i setkání na dálnici s "Geisterfahrer" autem definovaným TMC-RDS na 2 km přesně!!! v mém Garminu v oblasti Frankfurt a/M¨. Služba pracuje doopravdy dynamicky a vytáhla mě ne jedenkrát z nejedné zácpy (v Bavorsku, Horních Falcích, Hessensku, Baden/Würtenbergsku, Porýní/Falcsku. Klobouk dolů, kdo umí,ten umí.
- v Rakousku uspokojivá. Funguje dobře, ale člověk se nesmí unáhlovat. Na dlouhých průjezdech mi často nabízí překalkulování alternativní trasy s velkým předstihem. Je dobré se podívat na navržené alternativy a počkat na staré trase v případě, že se špunt ukáže daleko před Vámi. Často se pak vzdálené "Stau" rozjede dřív, než k danému místu dojedete. Pokud špunt trval, nebo byl blízko přede mnou - vyvedla mě navigace spolehlivě mimo zácpu, a to uličkami, o kterých jsem neměl ani tušení.
- v ČR použitelná snad jen na měsíční a delší uzávěrky silnic (např. E551 Stará Hlína-Mláka 9-11/2012), jinak často zavádějící/neaktuální......=nepoužitelná.
- v Polsku pro Vaše uklidnění ještě horší naž v ČR: na mezinárodním tahu E40 mě 2. listopadu 2012 táhla na celém úseku cca 300km (jel jsem přitom v sobotu v noci po zcela prázdné silnici rychlostí na horním limitu tolerance nejvyšší povolené rychlosti) s permanentní argumentací od navigace že: 1. stojím/popojíždím v zácpě, 2. jedu po právě rekonstruované=uzavřené!! silnici. Byl jsem přitom celou dobu odkláněn na rozestavěnou/nedokončenou dálnici mezi Szarow-Tarnow-Rzeszow-Korczowa. (Mapa Garmin CN Europe NTU Verze 2013.30 all aktualizovaná k 30.10.2012).
Garmin Nüvi 2595, CityNavigator 2014.10all, PC WinXP
Nokia E52+Ovi Maps
Psion5mx+Garmin35+Palmtop(TomTom)Routeplanner2.3 since 1999
User avatar
n59
 
Posts: 10
Joined: 16.11.2012, 16:09

Re: Vysílání TMC v ČR

Postby Gumídek on 23.11.2012, 16:50

Super, zcela vyčerpávajicí...
Potvrzuje to moje zkušenosti...V Rakousku a Polsku nevím, ale vím, že v Německu mi to fungovalo super...Jen ve Švýcarsku mne to dovedlo až k zácpě za nehodou na dálnici a RDS-TMC nic nesignalizovalo...
User avatar
Gumídek
 
Posts: 5627
Joined: 18.10.2006, 6:26
Location: Praha-východ

PreviousNext

Return to Obecně o TMC v ČR

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest